GYIK 2 - használt módszerek

 2010.05.30. 09:35

Sokan kérdezitek, hogy milyen módszerekkel dolgozunk.

A legfontosabb, hogy tisztában vagyunk a nemzetközi coaching szakma által használt módszerekkel, folyamatmodellekkel, megtanultuk és alkalmazzuk ezeket, mégis, mindezek alapján saját, egyéni módszertant alakítottunk ki, amely a foglalkozások során felmerülő problémák fényében spontán változhat.

Az általunk előre felépített tematikában a következő coaching módszerek elemei találhatóak meg:

- NLP, azaz neuro-lingvisztikus programozás (röviden: gondolataink és viselkedéseink nem véletlenszerűen alakulnak, hanem a fejünkben lévő neurotikai (érzékelés, észlelés, gondolkodás) és lingvisztikus (nyelvi megfogalmazás) sémákat követik. Ha ezeket nem jól programoztuk, hosszú távon akadályozhatnak a fejlődésben. De a jó hír, hogy tanult módszerekkel újraprogramozhatók!

- Tranzakció analízis (emberek közötti személyes érintkezés mögötti motivációk feltárása, tipikus helyzetekből való kilépés megtanulása)

- Ontológiai coaching (a valóságról alkotott észlelésünk határainak kibővítése a hatékonyabb nézőpont megtalálása céljából, berögzült "ökölszabályaink" megváltoztatásal)

-gyakorlati pszichológiában (pl. családterápiában) használatos módszerek (pl. rendszereken belüli változások, win-win helyzetek stb.)

- mediáció (azaz két fél vitájában egy harmadik fél segítségével mindkét fél számára elfogadható megoldásra jutni, és azt rögzíteni)

- különféle tesztek, játékok, melyek a coaching és a tréningek módszertanában használatosak (pl. önismereti vagy vizualizációs technikák)

- végül pedig a két Life Coach segítő kérdező technikája, melyről Emese már írt lejjebb.

Remélem, nem voltam túl szakmai, viszont kielégítettem az érdeklődők igényeit.

Kérdezzetek bátran, akár itt, a blogon is...

A bejegyzés trackback címe:

https://szalonfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr922041643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása